Иван Иванов

FB_IMG_1435266461856ЗА НЕГО:

Иван Николаев Иванов е български политик. Народен представител в 38-то (СДС), 39-то (ОДС), 40-то (ОДС) и 41-то Народно събрание („Синята коалиция“). От 2 април 2015 г. е председател на енергийния регулатор КЕВР.

Иван Николаев Иванов е роден на 24 юли 1945 година в Пловдив. През 1963 г. завършва средно образование в Пловдив. През 1968 г. завършва Техническия университет – София, магистър е по електроизмервателна техника. Същата година става и асистент във факултет “Автоматика”, ТУ – София. През 1976 г. защитава дисертация и става доктор в областта на техническите науки. От 1982 г. е доцент в катедра “Електроизмервателна техника” ТУ – София, а от 1985 г. – доцент в Националното висше техническо училище – Тунис.

През 1993 г. става председател на организацията на Асоциацията на демократичните синдикати (АДС) в ТУ – София. Поема ръководството на катедра “ЮНЕСКО” в ТУ- София през 1995 г. и е член на Факултетния съвет на факултет “Автоматика”, ТУ – София. Избран е за народен представител в 38-то Народно събрание, член на Комисията по образованието и науката, член на Комисията по външна и интеграционна политика, член на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, заместник-председател на Националния клуб за демокрация (НКД).

Депутат и в 39-то Народно събрание – заместник- председател на Комисията по транспорт и телекомуникации, член на Комисията по образованието и науката и заместник-председател на Делегацията в Интерпарламентарния съюз.

През 2004 г. става съучредител на Демократи за силна България. Депутат и в 40-то Народно събрание от ДСБ, член на Комисията по транспорт и съобщения и на Комисията по енергетика, заместник-председател на Делегацията на българския парламент в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. През 2007 г. е избран за зам.-председател на ДСБ.

Депутат и в 41-то Народно събрание от “Синята коалиция”. Заместник-председател на “Комисия по транспорт, информациоони технологии и съобщения”. Член на “Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм”. В края на 2014 се оттегля от националното ръководство на “ДСБ”.

На 2 април 2015г.  е избран за председател на енергийния регулатор “КЕВР”. За изборът му гласуват общо 142 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформатоски блок, ДПС, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ. Против изборът му са двама от БСП, седем от “Атака” и един независим депутат.

В действителност Иванов нямаше да може да оглави КЕВР само до преди пет месеца. Той няма необходимия седемгодишен стаж в областта на енергетиката или ВиК, какъвто се изисква за този пост според Закона за енергетиката.

Ситуацията се промени през март, когато депутатите гласуваха поправка, според която стаж в енергетиката означава също така и опит в преподавателската и научната дейност и така Иванов изведнъж стана много подходящ – от 1968 г. той е проподавател в Техническия университет, катедра „Електроизмервателна техника“.Всъщност е електроинженер, който цял живот специализира в уредите за измерване на тока.

МЕДИИТЕ ЗА НЕГО:

Електроинженерът Иван Иванов