Христо Бисеров

Христо БисеровЗа него:

Христо Дамянов Бисеров е български политик, народен представител в периодите 1991-2000 и 2005-2013 г. Член е на Националния съвет на Зелената партия (1990-1991 г.), която тогава е част от Съюза на демократичните сили. След като ЗП напуска СДС, става член на новата Консервативна екологична партия. Главен секретар е на СДС от 1994 до 2000 г. През 2000 г. призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. Разривът във взаимоотношенията им достига връхна точка на 27 февруари 2001 г., когато той и Йордан Цонев са изключени с решение на Националния изпълнителен съвет на СДС.

През 2005 г. влиза отново в парламента като член на Движението за права и свободи. Става заместник-председател на партията. Според съобщение от пресцентъра на ДПС от 3 ноември 2013 г., неговите ръководители Ахмед Доган (почетен председател) и Лютви Местан (председател) са приели оставка му и са го освободили от длъжностите му заместник-председател и член на Централния съвет и на Централното оперативно бюро. Три дни по-късно Бисеров напуска Народното събрание, на което е заместник-председател. Не са посочени конкретни причини, мотивите не били политически, а лични.

На 7 ноември 2013 г. Прокуратурата съобщава, че ДАНС е предоставила писмена справка за евентуално извършено престъпление против финансовата и данъчната система. Бисеров и доведеният му син Ивайло Главников са превеждали пари от две европейски страни и Сейшелските острови. Прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. Същата вечер БНР съобщава, че Бисеров вероятно е напуснал страната. Това обаче се оказва невярно – в следващите дни журналисти намират и снимат Бисеров, а в средата на ноември той е извикан и се явява в следствието при голям медиен интерес.

По образование е юрист, бил е практикуващ адвокат. Ползва френски, руски, турски език. Женен е за Мария Иванова Добрева-Бисерова, от която има син – Дамян Христов Бисеров, роден 1989 г. Роденият през 1975 г. Ивайло Главников е син на Мария Добрева от предишен брак.

През 2008 г. синовете му Дамян, който току-що е навършил пълнолетие, и Ивайло правят първото си дружество за производство на зелен ток “Солари Елов дол”. Те са съдружници, а управител е сътрудникът на баща им в парламента Янко Белчов. С тази фирма изграждат голям фотоволтаичен парк край пернишкото с. Земен върху 1,5 дка земя. Ползват пари от Търговска банка Д, която обслужва и сметките на ДПС. За да гарантира вземанията си, банката е учредила особен залог върху предприятието. “Солари Елов дол” има договор за изкупуване на произведената електроенергия с ЧЕЗ. Друга фирма за фотоволтаици на синовете на Бисеров – “Агророуд” ООД, има договори за изкупуване на ток с “Енерго Про”. Само за тази година договорените за продажба мощности с електроразпределителното дружество са за общо 975 мегаватчаса. Тази фирма е и една от най-печалившите за фамилията. Има изграден огромен фотоволтаичен парк в землището на великотърновското с. Ресен. Дружеството е ползвало заем от държавната Българска банка за развитие в размер на 6,9 млн. евро. В тази фирма синовете на Бисеров са съдружници с шефа на култовото столично заведение “Брилянтин” Пенко Пенков, който също има разностранни бизнес интереси.

Друга от фирмите на фамилия Бисерови – “Тракия Енерджи”, където са съдружници с Владимир Аличков, има фотоволтаична централа край свиленградското с. Мезек. Само за 2013 г. е продала 135 мегаватчаса от продукцията си на ЕВН.

Христо Бисеров е един от експертите на ДПС, които работят активно в сферата на законодателството, свързано с енергетиката. Той беше двигателят на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, приет на 21 юни тази година, припомнят негови колеги от парламента. Въпреки че родата и шофьорът му са в бизнеса с ВЕИ, Бисеров не е отбелязал този факт в декларацията си за конфликт на интереси, нито в тази до Сметната палата. В една от декларациите му обаче пише, че съпругата му Мария е ползвала заем от Главинков за 184 000 евро. През 2007 година и тя е имала дял в дружество за производство на зелен ток, но по-късно то е изкупено от китайски инвеститори.

Медиите за интересите му в енергетиката:

 

Коментари

Коментари