Енергийният регулатор се е огънал, но в грешната посока

в. Сега

Драстичното увеличение на цената на тока за бизнеса ще доведе до поскъпване на стоките за бита, което ще удари социално слабите и уязвими групи от хора, казва председателят на АИКБ Васил Велев

ВИЗИТКА: Васил Велев е роден на 1 април 1959 г. Завършил е Техническия университет в София, специалност автоматизация на производството, и Икономическия университет във Варна, специалност корпоративно развитие и управление. От 1999 г. е изпълнителен директор на “Стара планина холд” АД. Председател е на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

***

– Г-н Велев, в последния момент кабинетът реши да подкрепи бизнеса срещу новите цени на тока и обяви пакет от мерки, които да отложат поскъпването. Не е ли късно вече за подобни инициативи и как приемат фирмите тези предложения?

– Не е късно, но ни изглеждат недостатъчни. Не административните разходи на БЕХ товарят сметките на гражданите и бизнеса, а подозрително скъпите доставки, раздут в пъти и прескъпо платен персонал, износът на електроенергия с печалба за шепа енергоолигарси и загуба за НЕК, американските централи, от които купуваме по цени в пъти над пазарните и които имат свръхпечалби от стотици милиони годишно, фотоволтаици, присъединени в нарушение на закона и продаващи още по-скъпо, и т.н.

И миналата година бизнесът пое тежестта в цената на тока. Тогава също заплашихте с протести, но сега сякаш чашата преля…

– Така е. Това непремерено, драстично увеличение на цените, което регулаторът предложи, не просто преля чашата, а я събори и разля. То не може да бъде понесено и когато няма какво друго да направиш, ставаш прекалено революционен. Много от предприятията отново са изправени пред алтернативата или да затворят частично, или да минат в сивия сектор, като компенсират тези разходи с неплащането на данъци и осигуровки.

Част от тях не могат да повишат цените, на които продават, не могат да натрупат този по-висок разход за енергия в цената за продукцията, тъй като продават на борсата. Част от тях пък имат договори със сериозни клиенти, които въобще не се интересуват от това, че при нас КЕВР е повишила цената на тока. Т.е. те не могат да прехвърлят тази тежест върху своите клиенти. Другите фирми, които ще могат да направят това, ще предизвикат инфлация и повишаване на цените на дребно. А това ще стопи вътрешното търсене. Но общото е, че всички те не искат да плащат повече за кражбите, разхищенията и некадърното управление в енергетиката.

– Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев определи Иван Иванов като десен човек с комунистическо поведение. Възможно ли е шефът на КЕВР да е бил подведен?

– Губим се в догадки. Комисията заяви, че няма да се огъне – каквото и да значи това. Според нас тя се е огънала, но в грешна посока. Това не е станало в посока към интересите на обществото, на гражданите и на индустрията, а към интересите на неколцина търговци и производители на скъпа енергия, които на наш гръб трупат десетки и дори стотици милиони годишно. Говоря за скъпата енергия, която е в пъти над пазарната цена, неефективното управление на държавните фирми, които са в преразход за доставки и за персонал.

– Виждате ли връзка между това пак да се прави социална политика през цените за сметка на бизнеса и предстоящите избори на есен?

– Трябва да е ясно, че когато се увеличава, и то с толкова висок процент, цената за индустрията, това неизбежно ще доведе до поскъпване на стоките за бита и от това ще пострадат социално слабите и уязвими групи от хора. Лишаването от работа на един човек или намаляването на заплатата му, за да се поеме този удар от предприятието, ще създаде много по-големи щети за населението, макар и малко отложено във времето. При всички случаи, ако се е целяло това, то е много недалновидно и грешно, тъй като това не е увеличение от 1-2%, както може би са смятали, а скок на цената за бизнеса с 13 до 20%.

– Премиерът Борисов обяви, че е на страната на бизнеса, но в неделя не покани работодателите на срещата в Министерския съвет. Как тълкувате това?

– Като експерти и мениджъри ние бихме могли да търсим заедно решение за проблемите в сектора. Ние искаме реформи в енергетиката и смятаме, че ако не се виждат възможностите, ние категорично сме готови да ги посочим. Нещо повече – готови сме да излъчим екипи, които да реализират тези мерки. Ако е отсъствала воля за това – защото се накърняват много сериозни интереси, макар и на малка група от хора, ние се надяваме да сме я дали със своите действия. Ако от нас се търси експертиза – ще я дадем. Ако от нас се търсят и хора, които да помогнат в реализацията на реформите – ще излъчим и екипи.

– От петък индустрията започва протести. Какво показват сметките – колко ще изгуби бизнесът от спирането на работа?

– Фирмите безспорно ще загубят, но хората и дори работниците са готови на тези загуби, защото ако се приеме това увеличение на енергията, те ще загубят много повече – работните си места. А тези, които все пак останат на работа, ще получават по-ниски заплати.

– Какво е решението тогава?

– Ние показахме възможности цените да се запазят – не просто да се отложи решението, а цените да се запазят. Веднъж завинаги трябва да се реши проблемът с дупката в НЕК, като се запушат пробойните със спиране на източването на системата – да се ограничат кражбите и разхищенията. Това за нас е правилният и единствен начин, по който трябва да се подходи, а не увеличаване на цените за бизнеса. Защото колкото и да наливаме в една бъчва без дъно, няма как да я напълним.

Във връзка с това сме предложили на КЕВР и на Министерството на енергетиката да се срещнем и ако не бъдем чути, ще поискаме оставката на министъра на енергетиката и на председателя на регулатора. Ние имаме достатъчно работа по управлението на своите предприятия и дори се събрахме миналата неделя, отнемайки от личното си време и от това на семействата си, защото вече просто няма накъде. Ние просто искаме да работим в една предвидима среда, затова плащаме данъци и работим тук. Шефът на КЕВР и самите комисари трябва да си свършат работата. Министерството на енергетиката също. Ако те не намират начин как да направят това или не знаят как – ние сме насреща и можем да помогнем.