РЕЗУЛТАТИ от националния протест
„ЗА реформи в енергетиката!“

На 29 юли 2015 г. се проведе
втори национален протест „ЗА реформи в енергетиката!“


Вижте как медиите отразиха протеста ТУК


На 27 юли 2015 г.  се проведе пресконференция. Повече вижте ТУК!


На 2 август 2015 г. се проведе пресконференция за отчитане на резултатите от протеста
и представяне на намеренията за бъдещи действия. Повече вижте ТУК


 2385 фирми с над 210 000 заети лица в цялата страна се включиха в протеста.
Над 300 от тях участваха и в проведените в много градове на страната шествия и митинги,
в които се включиха над 25 000 души. От тях 10 000 бяха в София и в Стара Загора.

Освен в областните градове, протести бяха проведени и в по-малки общини, сред които:
Нови пазар, Оряхово, Мизия, Троян, Радомир, Димитровград, Девня, Ботевград, Горна Оряховица, Казанлък, Пещера, Попово, Червен бряг и др.


В 11.00 часа днес, 29 юли 2015 г., започна националният протест „ЗА реформи в енергетиката и срещу увеличението на цените на ел. енергията от 1 август“. Протестиращите над 7000 души носеха върху дрехите си лепенки с надпис „Ден на траур за българската икономика“ и огласиха жълтите павета със скандирания, тъпани и вувузели.

Протестът е организиран от четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, и е подкрепен от представителните синдикати КНСБ и КТ „Подкрепа“. Писма за подкрепа са получени и от много браншови и граждански организации, от отделни фирми и граждани. В протеста се включиха стотици фирми и хиляди работници в цялата страна.

„Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“ и „Да на реформите, не на кражбите“ – това бяха двата най-разпространени лозунга, които издигнаха вчера няколко хиляди представители на бизнеса и синдикатите в цялата страна.

Протестиращите заявиха ясно позицията си, че са тук не за да свалят правителства, а за да помогнат и да се намерят аргументи, с които да убедят КЕВР да не повишава цените на тока. Това може да се случи само чрез реформи. Именно затова събралото се множество скандира гръмко: „Реформи! Реформи!“. Сред издигнатите плакати се отличава призивът: „Да на реформите, не на кражбите“, както и: „Не убивайте българските работещи предприятия“. Протестиращите поискаха мораториум върху цените на тока до 1-ви януари, пътна карта за реформи в енергетиката и ревизиране на дългосрочните договори за изкупуване на ток от ВЕИ-та и Американските централи.

Представяме Ви част от изказванията по време на митинга пред Министерския съвет в София.

Васил Велев, председател на АИКБ:

Ние не искаме да се караме кой да плаща надписаните сметки в енергетиката. Над 1 милиард и 300 милиона лева са надписани в сметката от двата договора с американските централи, които трупат 60 на сто печалба на наш гръб. Те не печелят честно, за тях има преференциални цени. Сметката е надписана и от фотоволтаиците, които в последния момент се включиха в енергийната система. Тук сме, защото очакваме реформи, които правителството се опита да направи, но депутатите провалиха. Нито работодателите, нито работниците искат да плащат високите цени. Нека не се лъжем – и хората ще пострадат от високите цени.

Камен Колев, зам.-председател на БСК:

Тласкат ни към два изхода – да закриваме компаниите или да преминем в сивата икономика. Ние не искаме да затваряме компании, да освобождаваме работници, искаме да работим на светло, да имаме реален растеж. Искаме реална, пазарна цена и реформа. Ние се нуждаем от предвидимост в енергетиката. Отказваме да плащаме далаверите в сектора. Преди всичко конкуренцията на енергийния пазар трябва да каже каква е реалната цена на ел. енергията. Мерките, които предложихме, осигуряват НЕпромяна на цените до края на тази година. Надяваме се нашият глас да бъде чут, тъй като това ще осигури бъдеще на индустрията и на икономиката.

Евгени Иванов – изпълнителен секретар на КРИБ:

Ние сме тук не да сваляме правителства, а за да помогнем на нашето правителство заедно да намерим аргументи, да убедим КЕВР да не повишава цената на тока. А това е възможно само ако спрем мафията.

Константин Стаменов – председател на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори:

Ако има прекомерна държавна помощ, ако има злоупотреби при ВЕИ-тата, ако има злоупотреби при когенерацията, това трябва да се спре, а не да подписваме първо празен чек.

Светослав Глосов, председател на Камара на строителите в България:

Стига повече лобистки закони, подкрепете българския бизнес. Всеки такъв закон води до намаляване на заетостта, намаляване на работната заплата и сива икономика“. Всяко едно увеличение на себестойността на ел. енергията води до увеличаване цените на крайния продукт. Ренета Петрова – федерацията на металурзите към КНСБ – са направили този ден най-горещият, ние сме тук, за да браним работните места.

Николай Ненков – зам.-председател на КНСБ:

Имаме удар в две посоки. От една страна чрез увеличаване цената на електроенергията – удар върху индустрията, а от друга страна има удари върху голяма част от енергийните дружества.

Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“:

Днес се случва нещо безпрецедентно. Работодателите станаха на крака и решиха да запазят с протест българските предприятия и работните места. Ние, синдикатите, ги подкрепяме, тъй като от това зависи бъдещето на нашите семейства. Днес се роди едно ново гражданско общество

След кратките слова протестиращите се насочиха към сградата на КЕВР. Под прозорците на комисията служители и работници все пак поиска оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. Протестиращите призоваха от КЕВР да престане с демагогията, че „Алчни работодатели не искат да плащат ценовата надбавка“. И тук хората заявиха искането си да няма увеличение на цената. В противен случай, ако от КЕВР не се вслуша, ще чуе следния призив: „Вдигаш тока, дай оставка!“ Стигайки до сградата на регулатора, протестиращите започнаха да скандират: „Иванов – of-of-of“ като послание към шефа на КЕВР. Особено емоционално реагира един от недоволстващите, който застана под прозорците и започна да крещи: „Иване, дай оставка!“.

Протестът продължи с шествие до Народното събрание. То бе предвождано от Васил Велев (АИКБ), Камен Колев (БСК) и Евгений Иванов (КРИБ).

Това е вторият, вече ефективен протест, срещу намеренията на КЕВР да увеличи цената на тока за бизнеса, след като преди месец стотици фирми спряха работа за час. Тогава, съвместно с правителството, бяха договорени промени, които биха позволили цената да се запази, а решението беше отложено за 1 август. Сега, според представителите на четирите работодателски организации, договорките не са спазени. Затова те настояват за замразяване на цената на тока до края на годината.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОТЕСТА ПО РЕГИОНИ:

Шествия и митинги с участието на общо над 25 000 души, представители на повече от 340 фирми, бяха проведени в: БотевградБургас, Варна, Враца, ГабровоВелико Търново, Казанлък, ЛовечПазарджик, ПещераПловдив, ПоповоРазград, РусеСмолян, София, Стара Загора, Червен бряг, Шумен и Ямбол.

С едночасово прекъсване на работа и митинги на територията на предприятията в националния протест се включиха общо 2385 фирми, с над 210 000 заети, в т.ч.: 61 фирми от Област Благоевград, 115 – от Област Бургас, 192 – от Област Варна, 74 – от Област В.Търново, 46 – от Област Видин, 33 – от Област Враца, 64 – от Област Габрово, 76 от Област Добрич, 46 – от Област Кърджали, 29 – от Област Кюстендил, 75 – от Област Ловеч, 57 – от Област Монтана, 67 – от Област Пазарджик, 36 – от Област Перник, 67 – от Област Плевен, 130 – от Област Пловдив, 77 – от Област Разград, 109 – от Русе, 28 – от Област Силистра, 57 – от Област Сливен, 89 – от Област Смолян, 285 – от Областите София и София-град, 220 – от Област Стара Загора, 63 – от Област Търговище, 77 – от Област Хасково, 93 – от Област Шумен, 119 – от Област Ямбол.

2011 video icon-24cf0fВИДЕО

Pictures-Nikon-iconСНИМКИ

« на 10 »

До 28 юли 2015 г.:

Участие в протеста са потвърдили повече от 1000 фирми в цялата страна, основно от секторите металургия, химия, машиностроене, строителство, лека промишленост, хранително-вкусова промишленост, туризъм, в 28 града: Бургас, Берковица, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Казанлък, Кюстендил, Ловеч, Любимец, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Първомай, Разград, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Червен бряг, Шумен, Ямбол.

Навсякъде протестът ще стартира в 11.00 часа и ще продължи до 13.00 часа.

В София протестът ще започне от Ларгото (пространството между сградите на Министерския съвет и президентството), а шествието ще премине от бул. „Княз Александър Дондуков“ до сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, където ще има престой около 20 минути, след това ще продължи по бул. „Княз Александър Дондуков“, ул. „Г.С.Раковски“, бул. „Цар Освободител“ до сградата на Народно събрание. След престой пред сградата на Народно събрание с планирано времетраене около 30 минути шествието ще се върне до сборния пункт по същия маршрут до сборния пункт.

Подкрепа е получена от:

Справка за подадената до 28 юли официална информация от страна за участие в националния протест


НА ВНИМАНИЕТО НА ФИРМИТЕ, ВКЛЮЧИЛИ СЕ В ПРОТЕСТА!

images Оттук можете да изтеглите ЛОЗУНГИ НА ПРОТЕСТА и ПРИЗИВ 

С цел по-ефективно отразяване и обобщаване на данните от протеста,
изпращайте снимки от събитието, както и декларации за подкрепа (ако има такива)
на адрес signal@bgrabotodateli.org