Варна

Около 200 души се събраха на протестно шествие във Варна срещу повишаването на цената на тока, а още над 190 варненски фирми се включиха в протеста с едночасово спиране на работа.

Демонстрацията на несъгласие се състоя на централния площад „Независимост” и в нея се включиха представители на двата големи синдиката КНСБ и „Подкрепа”, Моряшкия синдикат, работодатели и работници от радиозавод “Черно море”, БМФ, „Булярд корабостроителна индустрия”, девненския завод „Агрополихим” и др.

Всички се обявиха категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията.

„Тук сме по една проста причина, че се случва нещо с нас, което засяга и работодателите директно, и населението косвено, чрез натоварване на производствените предприятия, на малкия бизнес”, заяви Петьо Милков, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България” и шеф на радиозавод “Черно море” във Варна. Според него увеличението на тока ще рефлектира върху всички потребителски стоки. „Ако българската икономика има ръст от 2 %, той ще отиде в енергетиката, за покриване на загубите и недалновидни политики”, отбеляза още Милков. Г

оляма част от протестиращите бяха със закачени на реверите знаци с надпис „Ден на траур на българската икономика”. На протеста бяха издигнати плакати с надпис „ДА на реформите, НЕ на кражбите в енергетиката!”, „КЕВР, не убивай икономиката”, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката” и др.