Ловеч

Близо триста души от едно троянско и три ловешки предприятия излязоха на протест в Ловеч срещу очакваното поскъпване на тока с 13 до 20 процента за индустрията. Други 75 фирми от региона, с над 750 заети, подкрепиха протеста чрез едночасово спиране на работа.

Работодатели и работници от “Балкан” АД, “Балкан вело” АД, “Осъм” АД и “Калинел” – Троян, се събраха пред банка ОББ в центъра на града. Преминаха през бул. “България”, Областната администрация и се спряха пред сградата на Община Ловеч.

“Не убивайте родната индустрия”, “Протестираме днес, за да работим и утре”, “Да на пазарните цени в енергетиката”, “Да на реформите”, “Не на кражбите в енергетиката” гласяха трасперантите и плакатите на протестиращите.

Милен Ценков, технически директор на “Балкан” АД, заяви, че новите цени на тока са нерентабилни и предприятието ще загуби пазари. Днес производството е спряно, тъй като над 70 човека протестират в Ловеч, а 50 в София.

Не може да прекъсне обаче работният процес в предприятието за производство на отливки от алуминий, стомана, сив и сферографитен чугун “Осъм” АД. “Нашето производство използва електроенергията като основен компонент. За нас тя се явява суровина. 95 процента от нашите клиенти са от централна и западна Европа. Те няма да приемат повишаване на цената и ще пренасочат поръчките си към Турция, Полша, Китай. Ако токът бъде повишен, ние ще загубим ценовото си предимство пред нашите конкуренти. Това ще доведе до отлив на поръчки, ще трябва да освободим персонал, да намалим обема работа. Няма да можем да инвестираме и една българска фирма ще загуби пазара си, може да бъде застрашено и нейното съществуване. Това е поредната увеличаване на цената на тока. Товарът върху индустрията става много голям.”, каза изпълнителният директор Милен Свиленов. Според него това грешно решение може да доведе до затваряне на заводите.

Сред протестиращите бяха и два автобуса с работници от троянската фирма “Калинел”. Те изразиха опасение, че ще им се намалят заплатите, а може да се стигне и до съкращения.