Пловдив

Около 150 души се събраха днес на пл. Джумаята в Пловдив и преминаха през Главната с лозунги “Да на реформите”, “Не на мафията” и призиви за пазарни цени на тока. Други 130 фирми подкрепиха националния протест с едночасово прекъсване на работа.

Сред протестиращите имаше представители на голям търговски център, които се бояха, че ще загубят клиентите си. Имаше представители на холдинг, чиито фирми ще изпитат сериозни затруднения.

Протестираха и работници на предприятие за перилни препарати, които вече 3 седмици са без работа. Заради спор с ЕВН за 170 хил. лева, предприятието е с изключено електроснабдяване и работи на агрегат.

В шествието участваха и млади фермери от близките села, които също се боят, че след поскъпването на тока, ще се наложи да съкращават работници и това пряко ще застраши бизнеса им. Денят на поскъпването на електроенергията ще бъде “ден на траур за българската икономика”, беше идеята, която обедини всички.

Протести имаше и в Пазарджик, а 200 служители на “Асарел-Медет” заминаха за протеста в София. Към тях се присъединиха и работници от пещерското предприятие “Биовет”, съобщи местният координатор на КРИБ Тодор Пройчев.