Русе

В Русе фирми от леката промишленост също се включиха в протеста, а други над 100, с повече от 2000 заети, го подкрепиха с едночасово спиране на работа.

Макар митингуващите да бяха доста по-малко от очакваното, те компенсираха бройката с колоритна атмосфера, предаде БГНЕС.
Шествието тръгна от Западната промишлена зона, където се намират повечето от предприятията. Участниците се бяха въоръжили с вувузели, свирки и барабани. Те носеха и плакати с надписи “Да на реформите, не на кражбите в енергетиката”. Работниците преминаха по улиците на Русе до площад “Батенберг”, озвучавайки протеста си.

“Не” на повишаване на цената на тока, “да” на трайно истинско решение на проблема на енергетиката. Такова има, нека 9-те човека, които ще заседават в петък, да го прегледат внимателно и да вземат правилното решение”, заяви изпълнителният директор на една от фирмите.

И работници, и работодатели са притеснени, че със скока на цената на електроенергията ще намалеят приходите на фирмите. Ще се наложи увеличение на цените, няма да има пари за заплати и може да се стигне до съкращения.

Служители и мениджъри на “Аристон – С” АД протестираха пред предприятието.

Работодателските организации в града дадоха пресконференция:

И “Фазан” АД се включи в протеста