София

В София протестът тръгна от Министерски съвет и стигна до сградата на Парламента. Протестиращите скандираха: “Кой процентите сгреши?”, “Кой поръча, кой гласува? Кой? Кой? Кой?”, предаде БГНЕС.

Демонстрантите носят плакати с надписи “Няма да плащаме кражбите в енергетиката”, както и такива с искания за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. От КНСБ пък заявиха, че 5-те%, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия. Работодателите отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да запазят своите предприятия.

Протестът премина и под прозорците на КЕВР. Пред сградата на регулатора недоволните от новото увеличение на тока призоваха председателя Иван Иванов да спре с демагогията и обясненията, че не може да бъде отложено поскъпването на тока. Те обвиниха регулатора, че мълчи за факта, че износителите на ток не плащат ценовата добавка “задължение към обществото”.

Протестиращите продължиха шествието си със скандирания “Кой тока ни краде – ДПС”. Председателят на строителната камара в България Светослав Глосов хвърли вината върху партията, защото тя е внесла закон за централи, произвеждащи енергия от оборски тор. Протестиращите настояха за реформи и обективни цени на електроенергията. Искаме сметката да не бъде надписана, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

От бизнеса обясниха, че ако в петък се увеличи цената на тока, оттук нататък следват уволнения, закриване на предприятия, на топлофикационни дружества и мини. Работодателите казаха още, че не искат отлагане на поскъпването, а да се задържи токът на същите цени, докато не влезем на свободния пазар, което трябва да се случи от догодина.

Повече от 280 фирми от София и региона с над 15 000 заети лица подкрепиха протеста чрез едночасово спиране на работа.