Казанлък

Протест имаше и в Казанлък. В него се включиха хиляди работници от най-големите предприятия в града на розите.

Над хиляда работещи в оръжейния гигант в Казанлък излязоха на протест срещу вдигане цените на тока, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.

„В последните години фирмата назначава хора , има много дългосрочни договори – за години напред, които са с фиксирани международни цени, ние сме на вятъра и на бурята на международната конкуренция в областта на търговията със специални продукти – боеприпаси и оръжия“, каза пред протестиращите изпълнителният директор на фирмата Николай Ибушев. Той подчерта, че с приходите, които получава фирмата, ръководството се старае да намери баланс между желанието да увеличава заплати и желанието да харчи пари за инвестиране в развитие на производството, развиване в технически план на изделията, за да бъде конкурентна на международните пазари.

Директорът по икономическите въпроси във фирмата Янко Костадинов, заяви, че увеличаването на цените на електроенергията ще се отрази изключително негативно върху финансовите резултати на дружеството. Ще доведе до намаляване и дори спиране на голяма част от инвестициите. От края на 2014 година до средата на 2016 година в дружеството ще бъдат извършени инвестиции за над 60 милиона лева. Увеличението на цените на тока ще доведе до намаляване доходите на работниците, загуба на работни места, намаляване на социалните придобивки, влошаване условията на труд.

Протестът на работещите в оръжейницата бе подкрепен от административното ръководство на и синдикатите. Работници и администрация на други фирми в Казанлък излязоха на протест срещу увеличаване цените на ел.енергията за индустрията. Близо петстотин работещи във фирма за хидравлични изделия протестираха пред административната сграда на фирмата. Според Владимир Спасов, прокурист на фирмата, това, което е свършено през последния месец не променя по никакъв начин ситуацията за бизнеса. Влошена като цяло е ситуацията за енергетиката в България. Той поясни, че при увеличаване цената на тока фирмата ще загуби над 2,5 милиона лева. Това ще я постави в неконкурентни условия. Ще се наложи да бъдат увеличени цените на произвежданата от фирмата продукция. „Това е немислимо, защото няма пазарни обстоятелства. Не мога да обясня на целия свят, при положение че нашата фирма изнася 98 процента от продукцията си, че трябва да увеличим цените, защото плащаме тока на централи на биомаса, например”, коментира Владимир Спасов.

Още при предишния протест преди месец бе дадена гласност на предложенията на бизнеса за излизане от ситуацията. Според протестиращите има варианти, в които могат да бъдат предоговорени условията за изкупуване на скъпата електроенергия. „ Не може цялата българска икономика да работи в конкурентни условия и при невъзможност да бъде конкурентна, да изпада от пазара, а енергетиката да работи при други условия“, каза още Спасов. Според него е необходимо реформите в енергетиката да бъдат извършени спешно. Не просто да бъде отложено увеличението на цените на електроенергията за 1 януари 2016 година, а предложението за корекции на цени на тока трябва да бъде направено след провеждането на реформи.

 

Протест се проведе и в завод “М+С Хидравлик”.

От 11.00 часа работещите в М+С Хидравлик излязоха на протест срещу  повишаването цената на електроенергията за промишлеността. Пред работниците излязоха прокуристът на фирмата Владимир Спасов, лидерът на КНСБ Койчо Иванов и мениджърът отговарящ за доставките във фирмата Христо Сулев.

„Една икономика, която от 89-та година се опитваме да я направим конкурентноспособна на световните пазари, сега трябва да получи прът в колелата, защото някой трябва да печели много пари? При увеличаване цената на тока ще загубим над 2,5 млн. лева и това ще ни постави в неконкурентно способност. Не мога да обясня на целия свят, че увеличаваме цените, защото трябва да плащаме тока произведен от ВЕИ. Необходимо е да се работи. За този един месец не се случи нищо позитивно. Има варианти да бъдат предоговорени условията за изкупуването на зелената енергия. За нас е важно да се прояви воля и реформите в енергетикита да бъдат направени по най-бързия начин. Сега с отлагането на вдигането на цената бизнесът спечели един месец, но Държавата загуби още един месец“-заяви Владимир Спасов.

Мениджърът отговарящ за доставките в М+С Хидравлик Христо Сулев даде пример за бивш доставчик от Турция, който след вдигането на цената на тока преди време е загубил работници и в крайна сметка е напуснал пазара. „Опасяваме се, че по-високите цени на нашите продукти, биха намалили нашата конкурентноспособност, а това означава по-малко инвестиции в машини, може би по-ниски заплати, които ще доведе до напускане на кадри и това ще се завърти в една спирала“-каза пред камерата ни Христо Сулев.

Работещите във фирмата напуснаха работните си места и със вувудзели, тъпани и транспаранти протестираха срещу повишението на цените на тока. „Днес е един от най-горещите дни за 2015-та година. Надяваме се, че ще бъде горещо не само в прекия смисъл, а да започне да пари и под краката на членовете на комисията за енергийно и водно регулиране“-заяви пред множеството Христо Сулев.

Освен в М+С Хидравлик протести тази сутрин бяха организирани в още няколко казанлъшки предприятия. От 16.00 часа пред главна дирекция в Арсенал на протест ще излязат и работещите в най-голямата казанлъшка фабрика.