Отворено писмо до ръководството на БНР

ДО

Г-Н РАДОСЛАВ ЯНКУЛОВ

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНР

УВАЖАЕМИ Г-Н  ЯНКУЛОВ,

Четирите национално представителни  работодателски организации в България остро протестират срещу начина, по който е отразен в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“, на 29 юли 2015 г., протестът срещу необоснованото увеличение на цените на електроенергията от 1 август.

В предаването беше направен коментар, че протестиращите в София са били няколко стотин души, макар че работодателските организации били обявили, че ще участват няколко хиляди. Нещо повече, в предаването беше дадена думата не на протестиращите, а на тези, срещу които протестират.

Категорично не приемаме подобно едностранчиво, субективно и неотговарящо на реалността отразяване на събитието. Това е не просто отклонение от журналистическата етика и стандарти, а имаме съмнения, че съобщението е „платено“ и обслужва определени лобистки кръгове, които нямат интерес от съпротивата на хиляди фирми в страната срещу необоснованото увеличение на цените на ел. енергията от 1 август т.г. Още по-недопустимо е подобно поведение, когато става въпрос за една авторитетна обществена медия.

В протеста в София и страната днес се включиха представители на четирите национално представителни работодателски организации в България, като само в София участниците бяха над 7000. Това свое твърдение можем да подкрепим с данни и снимки. Релевантна информация за това може да бъде намерена и във всички коректно отразили събитието новинарски агенции, електронни и печатни  медии. Целият протест беше отразяван „на живо“ от телевизия „Канал 3“. Само охраняващите събитието полицаи бяха няколко стотин души.

В тази връзка ръководствата на четирите национално представителни работодателски организации изразяват своята подкрепа за Вашата политика за въвеждане на европейски журналистически стандарти и настояват журналистите, отразявали  протеста на КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, да понесат своята отговорност.

С уважение:

Асоциация на индустриалния капитал в България

Българска стопанска камара

Българска търговско-промишлена палата

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България