Горна Оряховица

С декларация  и спиране на работата за час „РМЗ – Г. Оряховица” ЕООД се присъедини към националния протест, организиран от работодателите срещу високите цени на електроенергията. Точно в 11 ч. днес фирми от цялата страна бяха призовани да изразят недоволството си срещу готвено от Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) повишение.

Колективът на „РМЗ – Г. Оряхомица” ЕООД спира работа днес, за да не затвори изцяло утре, се казва в протестната декларация, подписана от управителя инж. Николай Проданов и от председателя на синдикалната организация на КНСБ към дружеството Зарко Витанов. Пред събралите се работници Витанов обяви, че увеличението на добавката „задължение към обществото” ще доведе до непоносимо високи цени както за извършваната във фирмата дейност, така и за бизнеса и гражданите като цяло. По-високите цени ще доведат до намаляване обема на производство и потенциални инвестиции и до закриването на работни места, се казва още в декларацията.

От „РМЗ – Г. Оряховица” изразиха разбирането си за трупаните с години проблеми с енергетиката, но са категорично против „революционните опити за скокообразното им разрешаване”. Дружеството се обяви за разумна реформа в енергийния сектор и адекватна ценова политика.

Вярваме, че е възможна една добре планирана и добре балансирана промяна, която да позволи на всички отрасли в българската икономика да функционират нормално, която да помогне включително и на нас да запазим конкурентоспособността на продукцията и услугите, които извършваме, е посочено още в документа, който ще бъде изпратен до Българската стопанска камара и до КЕВР.

В национален мащаб работодателите се обявяват категорично против планираното поскъпване на цената на електроенергията за индустрията. Представителите на бизнеса нямат информация колко точно ще е поскъпването, но поискаха то да се отложи до 1 януари догодина. Притеснението на бизнеса идва от незапълнените финансови дефицити в НЕК. Изчисленията подсилват притеснението на работодателите, че именно бизнесът ще плати цената за загубите в родната енергетика.