Токът за бизнеса скача със 17%!

За битовите потребители намалява символично средно с 0,11 процента

Цената на тока за битовите потребители намалява средно с 0,11%, а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повишава от 18 на 38 лв. за гигават, т.е. увеличението на цената на ел. енергията за индустриалните потребители е с 13-17%.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, по време на брифинг след закрито заседание за „Утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика”. Той уточни, че намалението на цената за битовите потребители е станало възможно, благодарение на едномесечното отлагане на решението за новите цени и на предприетите  в този период мерки.

Решението влиза от сила от 1 август 2015 година и ще бъде в сила до 30 януари 2016 година, уточни Иванов.

Изменението на битовите абонати на ЧЕЗ е с 0,63% по-малко, на ЕВН – с 0,44% по-малко, на Енерго ПРО с 1,05 % по-голямо. Предишното предложение на ДКЕВР бе 2% увеличение на тока за регулирания пазар и между 13 и 20% за бизнеса.

Днес председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че ако има повишение, през септември ще има нови протести

В обща позиция на четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, се казва: „Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките „Задължения към обществото“. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията. Не приемаме предложените нови цени за „задължения към обществото”, защото те ще доведат до загуби за българското общество!