От пощата: Няколко въпроса за българската енергетика до Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК

До
Г-н Божидар Данев
Изпълнителен председател на БСК

Уважаеми г-н Данев,

Следейки какво се случва на различни “властови” места, човек не може да не си зададе няколко въпроса що се касае до т.нар. “българска енергетика”.

Силно се надяват,че Вие имате мнение и обяснение за това какво се случва с нея ? ! Защото аз не знам, дали са си вършили работата както е нужно  хората вземали отговорните държавни решения преди години и  сега !?

1. Защо се вдига въобще цената на тока след като има свръх производство към настоящия момент ? Товара на потреблениeто достига до 2656 мегават часа, а инсталираните мощности са 12723 мегават часа.  Освен лични интереси и библейска алчност други причини за повишаване на цената на тока за промишлено и битово потребление смятам,че няма.

2. Защо се стимулира с високи субсидиини цени ВЕИ сектора, двете американски топлоцентрали в Маришкия байсен, които продават почти три пъти по скъп ток на НЕК от Държавната Марица -2 и отлагат да заплатят за доставките на въглища на държавни фирми повече от 18 месеца, това къде е възможно в нормалните  държави ? Според мои изчисления месечно НЕК от подобни политики затъва с 70 милиона лева. Ами ,че това е направо програмиран фалит !

Дали някои не иска евтино да “вземе” най важния му актив т.н системен оператор -оценявам за около 27 милярда лева ???

Освен това не ми известно примерно, на Концерна “Мерцедес- Бенц” някое Правителство по света  да заплаща такса ,че имала производствени мощности  да произведе 2 млн автомобила, но произвела и продала 1 милион броя ? Такова нещо няма никъде в нормалната пазарна икономика ! Да плащат да някого само защото е декларирал ,че може да произведе дадено количество електроенергия, но не го е произвел, имал само такива инсталирани мощности ? Това противоречи на всякакъв здрав държавнически разум, когато тези договори са сключвани от Правителството на Иван Костов и то за срокове от 20 години. Освен това по договор не могат върху цената на продавания ток от тези централи да се начисляват никакви държавни или общински такси, гарантира се печалба , май от близо 18 % !!! Може би, някой е трябвало преди 15 години да зададе тези въпроси на Министър Председателят ?!

Великобритания прие да изчака 2019-2020 година  когато цените на  ВЕИ агрегатите сигурно ще паднат за да не товари данъкоплатците с завишени цени на електрическия ток. А кой ще  контролира отчитането на инвестициите във ВЕИ сектора, и особено в сектора с производство на електрически ток от животински  фекалии, защото там субсидираните  цени достигат до 420 лева за мегават часа и частните интереси диктуват здраво да играе надписването . Имат ли тези контрольори по голямо влияние във властовите рубежи, от     тези  да кажем това на ДПС ???
Тези централи, ако въобще се пуснат дори за са в режим на когенерация както е варианта с “общинските топлофикации” пак ще имат изходна цена много по скъпа от новопостроена атомна централа дори това да стане с частни капитали до 49 % в есплоатационните дружества .

3. Защо не се прави нищо за да се удължат лицензиите на 5 и 6 енерго блокаве на АЕЦ Козлодуй , които повярвайте ми ще изтекат скоро ? А какво е нужно още за да се започне упорито търсене на независим от МВФ и Световната Банка стратегически инвеститор за 7 ми блок на АЕЦ Козлодуй ? Ако такъв бъде намерен , той би следвало да купи проекта и възстанови всички направени да момента разходи на държавата по него !

Иначе, декларацията ви много ми харесва !

С уважение към Вас !

Искрено ваш почитател !

инж. Николай Георгиев град Русе
мобилен телефон 088 50 50 4 33

Коментари

Коментари

Вашият коментар