Красимир Първанов

Красимир ПървановЗа него:

Красимир Първанов беше изпълнителен директор на НЕК, когато синът му Петър, макар и едва 20 годишен, открива соларен парк в с. Гюргич (Видинско) през фирмата си „Пи Паур“. Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като шеф на НЕК изкупува скъпата енергия от по 728 лв. на мегаватчас на сина си. Другата фирма на Петър Първанов, „Пи Енд Пи Солар“, има още два фотоволтаика край Видин и продават ток на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф също си е построил слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си.

Първанов пое управлението на НЕК в началото на февруари 2010 г., напускайки мениджърска позиция в електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

За Първанов може да се каже, че е електроинженер от кариерата. С такава диплома излиза от Техническия университет и през 1990 г. започва в „Електроразпределение Столично“. Най-високият пост, до който е стигал, е шеф на „Електроразпределение Запад“. От октомври 2007 г. е назначен като директор „Инвестиции“ в правоприемника на столичното енерго – „ЧЕЗ Електроразпределение“ (чешката ЧЕЗ купи електроразпределителните предприятия в Западна България през 2005 г.). Междувременно завършва и магистратура по „Публични финанси“ в УНСС.

За една година управление името на Първанов беше замесено в няколко скандала – тежката авария, която остави голяма част от Южното Черноморие през миналата година без ток в разгара на летния сезон, съмнения за избора на застрахователи на енергийните предприятия, защото основните играчи там са ЗАД „Енергия“ (делът на НЕК в нея е 42.8%) и „Алианц България“ (НЕК има 34% в ПОД „Алианц България“ според справки в Търговския регистър), както и в съмнения при определянето на изпълнител за изграждане на електропреносната мрежа в Североизточна България.

Другите проекти във визитката му са „Горна Арда“ и „Цанков камък“.

На 30 ноември 2010 г. с одобрението на премиера Бойко Борисов и пред погледа на икономическия министър Трайчо Трайков Първанов подписа меморандума за създаване на обща компания с държавната руска компания „Росатом“ за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Медиите за интересите му в енергетиката:

Синът на шефа на НЕК се оказа съсобственик на слънчева централа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *