Валери Симеонов пред „Труд”: Давам на прокурор нарушенията в енергетиката

ВалериСимеоновв. Труд

Валери Симеонов е председател на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, която миналата седмица излезе с доклад за своята работа. Симеонов, който е съпредседател на парламентарната група „Патриотичен фронт“, е роден на 14 март 1955 г. в село Долни чифлик, Варненско. Завършва ямболската математическа гимназия и Техническия университет в София. Основател и мажоритарен собственик е на телевизия СКАТ. Той е един от тримата основатели на НФСБ, след като се скара с Волен Сидеров и напусна партия „Атака“ през 2009 г.

Иво Прокопиев е прехвърлял ВЕИ централи на секретарката си

– Господин Симеонов, кои точно факти от доклада на оглавяваната от вас временна анкетна комисия за енергетиката възнамерявате да предадете на прокуратурата?

– На първо място ще предадем изводите за шефката на бившата ДКЕВР Светла Тодорова, за нейното еднолично писмо до НЕК и ЕРП-тата от 19 март тази година. С това писмо тя нарежда на НЕК и ЕРП-тата да продължат да доставят на операторите енергия за технологични нужди по ниски цени, въпреки че въпросните разходи са над максимално допустимите. С това нейно еднолично решение НЕК е ощетен с 52 млн. лв. Второто са огромните разминавания между показанията на електромери и фактурираните количества енергия от страна на редица ВЕИ-та, в по-голямата си част присъединени към системата чрез ЕРП-тата и най-вече ЧЕЗ. Има и доста други нарушения, които ще съберем и ще предадем на прокуратурата. Ще предадем и данни за конкретни личности, за техните действия или бездействия. Например, бившата шефка на НЕК при кабинета “Орешарски” Екатерина Истаткова. Тя е плащала фактури за купен ток без всякакви проверки. Ще поискаме също да се провери и кой е подписал част от документите на НЕК, защото се оказа, че съпругът й ги е подписвал.

– В качеството си на какъв?

– В качеството си на неин мъж. Вие представа нямате от силата на българското семейство. Мъжът й няма нищо общо с НЕК, но подписва документи от името на електрокомпанията.

– Колко са ВЕИ-тата, които са прикрили, че имат европейско финансиране? И има ли сред тях на известни хора – политици или други?

– Такива са триста и кусур. Честно казано, проучването на ВЕИ-тата е доста сложно, защото се оказа, че почти няма чисто български. Повечето са на чужди фирми, регистрирани в офшорки. Разбирате, че те не са на чужденци, там има пак българи, но много трудно можем да го докажем. Затова проверките тръгват от самото начало – от първоначалните им регистрации. И се оказа, че често изскача името на другаря Прокопиев, Иво Прокопиев. Оказа се, че първоначално той е доста крупен собственик на ВЕИ-та, които полека-лека е прехвърлил на други лица, например на секретарката си. Но всички документи са в ръцете ни и се вижда, че по имена на управители и по други данни излиза кой е реалният собственик.

– Неговите ВЕИ-та имат ли нарушения?

– Естествено.

– Какви например?

– Ще спестя името, но едно такова доста голямо ВЕИ господинът го е построил с една мощност, а когато го е присъединил към мрежата, то почва да произвежда ток като от двойно по-голяма мощност. По някакъв магически начин.

– Натъкнахте ли се и на други известни личности?

– Доста имена лъснаха. Синът на дългогодишния председател и член на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай (член на временната комисия за състоянието на енергетиката, бел. ред.), например, има доста мощности. А синът на Галя Гугушева (бивша зам. -шефка на Апелативната спецпрокуратура, кандидат и за конституционен съдия) – Стефан, представлява един от най-големите фотоволтаични паркове у нас. Оказа се, че през 2012 г. Стефан Гугушев е извършвал услуги на дружеството за 1, 2 млн. лв. Тази фирма в една от годините има оборот от 30 млн. лв., но декларираната й печалба е 143 000 лв. Как става това? Ами правели са всякакви трикове, за да намалят печалбата. Включително са наемали хеликоптери, за да обхождат фотоволтаичния парк.

– Защо всички тези имена, които казахте, с изключение на Светла Тодорова, не присъстват в доклада на комисията?

– Това няма значение – данните, които сме събрали при многобройните ни проверки и за които ви говоря, ще бъдат предадени на прокуратурата. Ще ги дам в лично качество, защото не всеки член на комисията би се подписал под тях. Заедно с това ще предам и данни за държавни институции, които не са си вършили работата. Ето например, ние сме предали на сегашната КЕВР данни за ВЕИ-тата, които са укрили факта на европейското финансиране, за да направи комисията прихващане. Ако не го направи, ще пратим този факт на прокуратурата, тъй като това би било неизпълнение на законовите им задължения. Ще пратим също данните за разминаванията между документите на ДНСК и на ЕРП-тата относно някои ВЕИ централи. Защото се оказва, че при много от тях договорите са сключени и зелените мощности са почнали да продават ток много преди ДНСК да им издаде акт 16.

– Само при ВЕИ-тата ли има големи нарушения в енергетиката?

– Не, разбира се. Ето например когенерациите – идеята за стимулиране на този тип производства е когато на някоя топлофикация й остане излишна пара, тя да произвежда с нея ток. Но това трябва да е само няколко процента. А се оказва, че някои топлофикации на Ковачки произвеждат 60-70 на сто електричество, а не топлоенергия. А цената на този ток е 400-500 лева на мегаватчас, т.е. доста по-висока от тази на останалите производители на ток. Има и драстични случаи буквално от преди месец. В НЕК има фактури за изкупуване на ток от високоефективно производство на ток от оранжерия. Как ви звучи в 40-градусовите жеги някой да отглежда зеленчуци в оранжерия? Просто в тези системи всичко работи за производство на електроенергия, която се изкупува на високи цени. А и непрекъснато се играе с количествата. Ето, например, новият КЕВР е дал на топлофикациите на Ковачки да произведат по-големи количества топлоенергия. Пък не виждам абонатите им да са се увеличили.

– Само в частните производители на ток ли са нарушенията, няма ли престъпване на правилата и в държавните тецове?

– О, има колкото искате нарушения и там. Пълно е с обществени поръчки, давани на приближени фирми, като почнете от купуването на уран и минете през транспорта на мините и теца в “Марица изток”. Имам информация за предлагане на двуцифрени суми на много добри специалисти в ТЕЦ “Марица изток 2”, за да предизвикат аварии, които след това да бъдат бързо отстранени, естествено срещу няколкостотин хиляди лева. Необясним е например фактът, че в мините от дълги години не е купуван нов роторен багер. Обяснявам си го с това, че старите често се повреждат и за ремонтите им, които се държат от едни и същи фирми, се плащат стотици хиляди левове.

– Защо смятате, че биомасата е нова далавера?

– Докато в парламентарните комисии се приемаха последните промени в енергийния закон, не ставаше изобщо въпрос да се дава едногодишен срок за пускане в експлоатация на централи на биомаса. Това беше направено в зала от Делян Добрев (председател на енергийната комисия – б.а.) и от трибуната бе указано на ГЕРБ да гласуват за него. Добре, но имаше един кръг от приближени на ГЕРБ животновъди и свързани с тях. Имаше един Зоров (Димитър Зоров, шеф на Съюза на говедовъдите) и Синапов (Бойко Синапов, шеф на Асоциацията на животновъдите), които не излязоха от парламента, докато се гледаха промените в закона. Че дори мен се опитваха да ме притискат да разрешим производството на ток от биомаса. Това е абсолютна далавера. Отварят се широко врати за злоупотреби като през 2012-2013 г. Ще видите какво чудо ще стане. Официално се говореше, че общото количество електроенергийни мощности, работещи на биомаса в България, е максимум 35 мегавата. Само че лично поисках от шефа на КЕВР Иван Иванов да ми изготви справка за всички подготвени и подадени заявки за одобрение на централи на биомаса. Оказа се, че са за 68 мегавата, т.е. двойно повече. А до една година ще станат 1500 мегавата, помнете ми думата. Всичко това жестоко ще натовари цената на тока и пак ние ще трябва да я плащаме.

– А защо смятате, че това е далавера?

– Защото има едни нормативи от колко добитък може да се произведе ток. Например от крава и половина и от 300 кокошки може да се произведе един киловат ток. Само че кой ще ходи да проверява дали това е така? В КЕВР имат петима инспектори за цялата страна. Можете ли да си представите? Жална й майка на нашата енергетика! Искам да заключа, че с тези промени в енергийния закон само се симулира, че се запушват пробойните в енергетиката. Но с едната ръка ги запушваме, а с другата отваряме дупката още по-широко. И затова протестите на работодателите са основателни. Не можеш да увеличаваш цената, докато не запушиш всички пробойни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *