Работодателските организации ще се срещнат с ръководствата на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ

NSНа 16 септември 2015 г., сряда, в Народното събрание ще се проведат срещи на ръководствата на четирите национално представителни работодателски организации с парламентарните групи на ДПС (в 10.00 часа) и на ГЕРБ (в 11.00 часа).

Срещите бяха поискани преди дни от работодателските организации във връзка с проблемите в сектор „Енергетика“. Писма са изпратени и до останалите парламентарни групи, като засега потвърждение е получено от Патриотичния фронт (за 17 септември, от 11.30 часа).

Работодателите настояват за внасяне, разглеждане и приемане на:

 1. Решение за мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.
 2. Проект на ЗИД на Закона за енергетиката
 3. Проект на ЗИ на Закона за енергията от възобновяеми източници
 4. Предложение за освобождаване на председателя на КЕВР

Проекти за четирите нормативни документа са подготвени от работодателските организации и ще бъдат предоставени на народните представители по време на срещите.

***

Междувременно, четирите организации стартираха електронна петиция, като е отправена покана към предприятията в България да се включат и да дадат гласа си за:

 1. Възстановяване на цените на електроенергията на нивата отпреди 1 август 2015 г.; „
 2. Пътна карта за реформи в енергетиката;
 3. Законодателни промени, вкл.:
  • Отмяна на промените в Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), разширяващи възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор;
  • Мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.;
  • Разкриване на информация за собствениците,
   договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени,
 4. Оставка на Иван Иванов, председател на КЕВР;
 5. Международен одит на енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *