К. Стаменов: Енергийната борса е елемент от развитието на пазара, но не е целият пазар

Константин СтаменовИзточник: БНР


Енергийната борса ще бъде държавна. Очаквам, че там ще се търгуват от 10 до 20% от електроенергията, която и в момента се търгува, но предимно по дългосрочни договори. Това ще подпомогне пазара на балансираща енергия. Борсата е един елемент от развитието на пазара, но в никакъв случай не  целия пазар.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов и обясни принципа на функциониране на енергийната борса чрез аналогия е със зеленчуците :

Всички знаят, че на Женския пазар в София зеленчуците са едни от най евтините, но не всеки отива да си купи оттам. Някои си купуват от кварталния магазин. По същия начин енергийната борса ще даде възможност на търговците на електроенергия, на производителите и на стопанските потребители  да  продават свободни количества електроенергия или да си закупуват недостигащи количества, но в никакъв случай основни количества

Цената на електроенергията през следващата година би трябвало да се определя изцяло от пазара и да няма регулирани цени, смята Каменов.

Следващият елемент от развитието на пазара ще бъдат почасови сделки. Те ще се търгуват на борсата, но в никакъв случай това няма да представлява целия пазар. Борсата ще даде възможност за развитие на продуктите, които се предлагат на електроенергийния пазар – нощно потребление, дневно потребление и т.н, и ще даде възможност на т.нар. „спотова търговия“ – в реално време

Дори и битовите потребители да  купуват енергия на борсата, мрежовите такси и другите компоненти в сметката им, които в момента са около половината от цената, ще останат същите, коментира Стаменов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *