Венцислав Каймаканов

Венцислав КаймакановЗа него:

Венцислав Каймаканов е роден през 1969 г. в с. Цалапица. Завършил е Технически университет – филиал Пловдив, специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”.

Бил е изпълнителен директор на „Пловдив – Юрий Гагарин БТ“ АД и управител на „КОМСО” ООД – Пловдив.

През 2007 г. е кандидат за кмет на Пловдив, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Новото време“, а през 2011 г. е водач на листата на ДПС за общински съветници в Пловдив. Кандидатурата му е плод на личната протекция на Делян Пеевски, с която Каймаканов се ползва от времето, когато е бил управител на „Юрий Гагарин БТ“-Пловдив.

През 2013 г. Каймаканов е назначен от правителството на Пламен Орешарски за областен управител на Пловдив, което провокира 6-месечни протести на пловдивчани, вкл. палатков лагер.

През 2014 г. е избран за народен представител в 43-то НС от квотата на Движението за права и свободи.

На местните избори през октомври 2015 г. е кандидат на ДПС за кмет на гр. Пловдив.

Медиите за интересите му в енергетиката:

  • Бизнес с подкрепа. От няколко години интересът към бизнеса с биомаса отявлено расте (02.08.2015 г.) (Инвеститор с изявени политически връзки и интереси в бизнеса с биомаса е „Биона газ“, която има изградена централа край пловдивското село Цалапица. Тя е с мощност 1.5 мегавата и беше пусната в експлоатация в края на 2014 г. Съдружници във фирмата с равни дялове са „Атаро клима“ и „М-тек“. В последното дружество сред акционерите е Димитър Райчев, който е управител на транспортното дружество на Йордан Каймаканов. Той е собственик на фермата с 1200 крави, откъдето идва суровината и е баща на бившия областен управител на Пловдив и настоящ депутат от ДПС Венцислав Каймаканов. Друг проект собственост на съдружника на Каймаканов в „Биона газ“ – Христо Рогачев, е за централа от 1.5 мегавата, която би трябвало да е в напреднала фаза. Венцислав Каймаканов пък държи 50% е „Биома газ“, която има проект за изграждането на 350-киловатова централа за биомаса. Именно Каймаканов беше и един от основните противниците на приетите преди седмица нови законодателни промени, според които само регистрирани от три години земеделски производители могат да изграждат подобни централи.)
  • Законът за енергетиката: Бонус за едни и удар за други (25.07.2015 .)
  • Депутатът Каймаканов ще строи инсталация за биогаз в Цалапица (22.08.2015 г.) (Депутатът Каймаканов инвестира в когенератор чрез „Биома газ“ООД. Фирмата е с капитал от 6 лева, от които 3 на „Молкерай“ООД и 3 на „Еллон“ЕООД. Каймаканов участва в „Молкерай“ с равен дял с Елена Каймаканова. Докато „Еллон“ се държи изцяло от Атанас Рогачев, собственик на „Атаро Клима“. Миналата година пак там, при Цалапица, фирмата с близко име „Биона газ“ООД с участието на Атанас Рогачев изгради инсталация за биогаз с когенератор, който произвежда електрическа и топлинна енергия с мощност 1.5 мВт. При откриването ѝ стана ясно, че инсталацията ще ползва оборски тор от фермата на Йордан Каймаканов в Цалапица.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *