100 млн. лв. гушнал Ковачки с помощта на КЕВР от изкупения неефективен ток

Регулаторът признавал всички фактури на енергийните компании

в. Монитор

Различни състави на енергийния регулатор са били “мотивирани” от топлофикациите, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, в резултат на което НЕК е била ощетена с поне 100 млн. лв. Това стана ясно от коментар на Валери Симеонов, председател на анкетната комисия в НС за състоянието на енергетиката и лидер на ПФ.

За сегашния състав на КЕВР не мога да кажа нищо категорично, защото нямам факти. Казвам обаче, че решенията на регулатора са били “мотивирани”, защото нямам други обяснения защо КЕВР не е правила проверки са приемали всичко на доверие, обясни Симеонов. Има едни проверки, направени чак в средата на 2014 г., припомни той.

Към момента няма точни данни
с колко е била ощетена НЕК

от това, че е изкупувала ток от топлофикациите на Ковачки, който е произведен по неефективен начин. Симеонов обаче допусна, че сумата е най-малко 100 млн. лв. от 2007 г. насам, а може да се окаже и много по-голяма.

Оказва се, че въпреки въведената още на 6 март тази година забрана НЕК да изкупува енергията от когенерациите на топлофикациите и заводските централи, която не е високо ефективна, това все още се случва. Причината е, че само 1 от всички когенерации са си монтирали от задължителните по закон уреди, които да мерят колко топлина и колко ток произвеждат. Проблемът според Симеонов да не е изпълнено това изискване е, че

в съответната наредба не са предвидени санкцииОще в сряда Валери Симеонов коментира темата. “Така нареченото високоефективно производство, при което се произвежда енергия като страничен продукт от парата, топлата вода за нуждите на бита или за отоплението на оранжериите е използвано за изключително мащабно крадене, подчерта той. Правя този извод на основата на действията на част от администрацията на ДКЕВР в угода на топлофикациите, основно – на Ковачки”, каза той, цитиран от БГНЕС. По думите му ДКЕВР и КЕВР са правили статистика на базата на фактури и документи и са признавали всичко, а не контрол на ВЕИ-та. В резултат НЕК е с 3 млрд. лв. дефицит, затова расте и цената на тока, обясни той, цитиран от БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *