Скъпият ток прави много фирми губещи

 

в. Монитор

– Г-н Симеонов, от 1 януари цялото количество електроенергия за свободния пазар се търгува през борсата. Според вас какви мерки още трябва да се предприемат, за да се намалят рисковете от необосновано увеличаване на цените за крайните потребители от страна на търговците?

– Трябва да има засилен контрол от страна на отговорните институции, който да намали до минимум злоупотребите с ток и картелните споразумения в сектора. В тази връзка Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе сигнал в Комисията за защита на конкуренцията. КЕВР не трябва да стои безучастно и да позволява нарушаване на закона чрез монополен натиск върху клиентите при подписване договор за присъединяване и да позволява присвояване на новоизградените инфраструктури. Трябва да има законодателни промени.

– Според вас има ли конкуренция на свободния енергиен пазар у нас, на който продавачи засега основно са държавните производители АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-2“?

– Не. Както споменах преди малко, за да има конкурентен пазар, е необходимо да има условия за неговото създаване. 54% са разпределени между два основни доставчика – АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД. Допълнително злоупотребите в сектора намаляват значително вероятността за конкурентен свободен пазар. Най-важният елемент – годност на нашата система да осигури ползването на електрическа енергия от съседни страни, не работи, защото според експертите свързаността ни с тях (съседните страни) е само 7%.

– Подкрепяте ли предложението на други работодателски организации и субсидираните производители на ток – ВЕИ-та, когенерациите и американските тецове, да излязат на свободния пазар и да се търгуват само през борсата?

– БТПП също не сме поддръжници на държавната помощ, ако ще работим за пазарната икономика. Иначе създаваме предпоставки за различно третиране на производителите на една и съща стока и нелоялна конкуренция.

– Имате ли сигнали от фирми – членове на БТПП, които са били изненадани от търговците с по-високи цени за снабдяване с електроенергия от свободния пазар по вече сключени договори?

– Да, от наши фирми членове, както и от наши браншови организации получаваме ежедневно протести и искания за действие срещу спекулата на електроенергийния пазар и срещу поредните неуредици над индустрията и производителите. Затова Национално представителните организации на работодателите се обединихме за организиране на протест срещу лошите практики в българската енергетика – на първо място срещу спекулата на енергийния пазар.

Всяко увеличаване на цените на електроенергията се отразяват негативно на предприятията в България поради факта, че в страната 99,8 процента са микро, малки и средни предприятия, които трудно успяват да оцелеят, да не говорим за това да се развият. Едва ли всички ще се предадат – просто ще затегнат коланите и ще повишат цените за крайната продукция. В резултат ще пострадат накрая пак потребителите.

– Какво е средното ниво на поскъпването по новите договори за 2018 г., сключени от членове на БТПП, с търговци на свободния пазар на електроенергия спрямо предходната? Има ли райони на страната, където то да е по-голямо от другаде?

– Teпърва предстои да се направят задълбочени анализи и да се изчислят конкретните размери на загубите за бизнеса. Фирмите търсят всякакви възможни решения, но е рано за равносметка.

– Посъветвахте ли засегнатите предприемачи, имащи по-ниска консумация на производствата си и ползващи ниско напрежение, да се върнат на регулирания пазар на електроенергия?

– Да, стигнахме до ситуация да изпращаме писма на малките и средните предприятия, включени в мрежата за ниско напрежение, в което да им даваме информация при какви условия (профил на електропотребление и обща консумация на електроенергия на предприятието) си струва те незабавно като краткосрочна и палиативна мярка да се върнат към регулирания пазар на електроенергия.

– Отразяват ли се вече завишените цени на тока на свободния пазар на цените на продукцията на фирмите?

– След увеличението на цените на електроенергията на свободния пазар, то ще бъде включено в себестойността на продукцията. Ще има поскъпване на най-жизнено необходимите стоки. Промяната в индекса на потребителските цени на стоките веднага ще окаже влияние върху инфлацията.

– По тази причина има ли фирми с провалени или променени договори по поръчки за износ?

– Към момента нямаме информация за фирми с провалени или променени договори. Със сигурност такива ще има, те ще търпят загуби поради увеличението на цените на тока. За да бъдат по-конкурентни, фирмите предлагат продукция, при която размерът на печалбата е твърде малък и поскъпването на електроенергията на практика може да ги доведе до неплатежоспособност при изпълнение на сключените договори.

– БТПП ще участва ли на насрочения за 28 февруари протест на работодателските организации срещу манипулирането на свободния пазар на електричество?

– Да, имаме решение да подкрепим протеста под наслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“, като една от национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР. Протестът следва да се разглежда като реакция на исканията на членовете ни, които понасят ударите на енергийния пазар. Протестът срещу спекулата на енергийния пазар е действие в защита на цялата българска икономика. Това по никакъв начин не е политическа акция. Все още БТПП счита, че предложенията на работодателските организации за излизане от ситуацията ще бъдат обсъдени и приети, за да се избегне протеста и да се концентрираме в креативни дейности.

ВИЗИТКА:

Председател на Управителния съвет на БТПП от 17 юни 2009 г.
Зам.- председател на БТПП – юни 1999 – 17 юни 2009
Главен секретар на БТПП – 1993 – 1999 г.
Бил е главен експерт на Търговски регистър в БТПП
Юрисконсулт и главен специалист в БТПП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *