Сигнал срещу Диян Чолаков – ръководител на ЕСО-Шумен

Уважаеми госпожи и господа,

Представител съм на голяма група общественици, както и на настоящи и бивши енергетици от системите на Електроснабдяване, Електроразпределение, НЕК и ЕСО от Шуменска област. Позволявам си да Ви запозная със скандалното поведение и работа на Диян Русев Чолаков – ръководител МЕР гр. Шумен към ЕСО гр. София. Тези негови действия са обществено известни, не се прикриват и са станали наше достояние, без да сме провеждали специализирани разследвания.

Сигналът, който публикувам по-долу, преди около месец беше изпратен до ръководството на ЕСО. Оттам беше направена проверка, но нарушенията на Диян Чолаков или умишлено бяха прикрити, или тенденциозно не им бе отдадено необходимото внимание. Достояние на всички, работещи в системата на МЕР гр. Шумен е, че Чолаков се ползва с височайшо благоволение и закрила на висш мениджър в ЕСО, родом от шуменското село Янково, който прикрива всички негови нарушения и нередности. Знаем, че дори заповеди за наказание на Чолаков са унищожавани и затова той все още е на този пост. За благодарност за разтворения чадър Чолаков е назначил двама роднини на висшия мениджър, които не притежават никакви качества – единият, представете си – с теологическо образование – поп…

Най-настоятелно Ви молим да извършите проверка по случая, но не чрез ЕСО, а с Ваши специализирани органи. Тогава, сигурни сме, ще излязат още по-фрапиращи нарушения. Убедени сме, че продължаващият престой на лицето Чолаков начело на тази уважавана и важна държавна структура е пагубно и вредно, както за ЕСО, както за самия него, така и за цялата енергетика, която и без това изпитва сериозни проблеми, заради ръководители като този. Убедени сме, че за неговото незаконно обогатяване трябва да се намесят и компетентните държавни органи, като Прокуратурата. Умишлено все още тези действия на Чолаков не сме довели до знанието на медиите, защото уважаваме институцията, ръководена от Вас и сме сигурни, че Вие ще вземете необходимите мерки.

С уважение: Иван Куцаров

***

Диян Русев Чолаков започва работа в системата на енергетиката в началото на 80-те години на миналия век. Като студент е изключително посредствен, което може да се види от дипломата му – малко над „среден“. А от посредствен студент може само да излезе посредствен ръководител. След това, по време на работата си в „Електроснабдяване“ – Шумен, около пет години /между 1982 и 1987 г./ се занимава с “особено престижната“ работа да обикаля града и да изключва ел. уредите на абонатите, които уж са надвишили някакъв лимит. Достига до длъжността „началник отдел“ като първостепенната му задача е личното облагодетелстване.

В качеството си на лице, което разполага с правомощия, той извърши най-голямото престъпление в историята на „Електроснабдяване“ – Шумен, като в съдружие с главния енергетик на тогавашното предприятие „Родопа“ организира и провежда добре манипулиран фиктивен търг за продажбата на 2 бр. силови трансформатори. Тези съоръжения тогава бяха собственост и се водеха като дълготрайни активи на „Електроснабдяване“ – Шумен. Сделката беше „спечелена“ от фирмата на сина на Чолаков, тогава едва 18-годишен. От това чудовищно безобразие целият персонал на предприятие „Електроснабдяване“ се възмути. Диян Чолаков беше светкавично уволнен за корупция и некадърност, а срещу него беше заведено дело, което за учудване на всички незнайно защо бе прекратено. След този случай остана основателното съмнение, че са му помогнали неговите връзки като член на БКП, които той винаги безпардонно е афиширал и използвал изключително за лично облагодетелстване.

След като бе уволнен от „Електроснабдяване“ – гр. Шумен, Диян Чолаков гравитира из разни фирми, като за учудване на всички специалисти от бранша в средата на 2006 г. бе назначен за управител на Електроенергийния системния оператор (ЕСО) към НЕК за гр. Шумен. Назначение с чисто политическа цел и с благословията на местни активисти на БСП. В кадровата си политика като управител Чолаков се съобразява единствено с шуробаджанащината, а именно назначи съпругата си в структурата на управляваното от него предприятие, уволнявана преди това поне десет пъти, която никога не идва на работа преди 11 часа, но за сметка на това е винаги с поне 1,5 промила алкохол в кръвта. По същия начин бе назначена племенницата му, както  и неговият кумец  – класически пример за конфликт на интереси и безпардонно нахалство. Назначените от Чолаков лица на длъжностите „Отговорник на електропроводи“, „Човешки ресурси“ и „Материално-техническо снабдяване“, не отварят нито на изискванията за квалификация, нито имат необходимото образова-ние, като от действащите кадри има далеч по-подходящи кандидатури за тези длъжности. Прави много негативно впечатление назначава-нето на местния ръководител на младежкото БСП в областта, както и на мястото на пенсионирана служителка на 55 години, работила в подстанция „Център” се появи друга такава на 65 години, но с богато партийно минало.

Най-интересен е начинът, по който са се осъществявали покупките на оборудване и обзавеждане в предприятието. Например, за обзавеждането на почивна станция в курорта Върбица са били изразходвани огромни средства, контролирани единствено от Диян Чолаков, без да се спазва по никакъв начин Законът за обществените по-ръчки. Цените на закупуваните стоки са били нереално завишени с цел лично облагодетелстване. За голяма част от покупките не са проведени законоустановени процедури. За други покупки процедурите са били нагласявани след тяхното извършване. Всичко това може веднага да се установи чрез провеждане на независим одит на дейността, осъществена по времето на управлението на Чолаков. Абсолютно съм сигурен, че след извършването на такъв одит ще излязат нарушения от рода на „Вальо Топлото“.

Много от закупените стоки не са били завеждани в склада, а за други липсват каквито и да са счетоводни документи.

Наскоро осъществи една лична екскурзия в чужбина със служебен транспорт, за което вместо да бъде уволнен, беше само наказан с „последно предупреждение”.

Още един много съществен момент: от всички подстанции, които са на подчинение и управление на ЕСО – Шумен, най-важната и отговорна е подстанция „Център”, която захранва с електроенергия 2/3 от гр. Шумен, в това число централните части на града, където е струпано цялото административно държавно и общинско управление , а така също всички централни обществено-битови сгради. Тази подстанция отдавна се нуждае от разширение на нейните мощности, понеже е строена за много по-малко електропотребление, отколкото е сегашното. За това има отдавна изготвен работен проект – от повече от 8 години. Настоящият управител Чолаков нехае за извършването на този ремонт, защото това определено би развалило спокойствието му, а и той самият няма нужния административен и технически капацитет, за да проведе един такъв мащабен ремонт. Ако тази ситуация се запази, съвсем скоро центърът на гр. Шумен ще има сериозни проблеми с електроснабдяването. Само заради това престъпно безхаберие и протакане лицето Чолаков отдавна трябва да е в историята.

В друга подстанция – „Шумен – 1”, захранваща голяма част от промишлената зона на града, повече от две години липсва водозахранване. Това създава огромни трудности на обслужващия я персонал, а представете си какво ще стане, ако избухне пожар.  Мерки от страна на управителя – абсолютно никакви.

В трета подстанция – най-голямата системна в областта – „Мадара”, работеща с напрежения от порядъка на 220-110 киловолта, повече от година липсва пожарогасителна инсталация на силовите автотрансформатори. При евентуален пожар цяла Североизточна България може да остане без електрозахранване.

Преди известно време след изборите Чолаков премести лидера на младежкото БСП на удобна и незабележима служба, за да не се набива на очи. Продължава да се среща с представители на БСП в кабинета си и на вилата на Община Шумен. Взема пари срещу всяко назначение, което не е партийно. От назначаваните се иска материално обезпечаване, проверете новопостроената чешма на вилата му в Кюлевча, колко струва и кой му я е купил. Тази чешма струва поне 5-6 хиляди лева.

Чолаков злоупотребява с положение на работното си място. Има отпадъчен меден проводник няколко тона, безотчетен. Продава го регулярно, без да се страхува, защото доскоро другарите от БСП бяха зад него. Имаше за него, има и за тях. Как се купува кола за 35 000 лева? Има три коли и едно бъги. „Мерцедес“-ът му струва 25 000 лв., „Ауди“-то – 35 000 лв., джипът му – 15 000, а бъгито е от най-мощните. Има всякакъв вид оръжие и карабини от най-скъпите. Как и с каква заплата се купува всичко това?

Назначил е цялата си рода в службата, начело с жена си. Жена му е регулярно пияна на работа, кога е на работа и кога не е – на никой не е ясно. Взема два пъти по-голяма заплата от колегите си на същата длъжност, защото  (по негови думи) парите й отивали пак в неговия джоб. Назначени са хора без необходимото образование, като например, изпълняващият длъжността „личен състав”, която  няма никаква представа за службата си. Правят далавери с отпуските и фонд „Работна заплата“, но няма кой да сигнализира, защото всички са му роднини. Юрисконсултът му е племенничка, касиерката му е съседка, началниците на отдели са му кръстници и кумци, със заплати много по-големи от тези на другите работещи там. Когато има премии, се раздават на близки и послушни негови хора, а след това те му връщат част от парите. Като се организират работни банкети, веднъж служителите си плащат, веднъж предприятието, но това те не го знаят, а той си прави страшна далавера.

Ползва служебните автомобили като лични, ходи с тях на екскурзии в страната и извън нея, ходи на лов със служебния джип, макар да има собствен такъв. Шофьорът му е син на любовницата му, който си направи ремонт със служебни пари и ползване на служебни автомобили. Цялата база участваше в боядисване на врати, пренасяне на багаж и лепене на теракота. Сутрин вратите се носят в базата, шкурят се, боядисват се и вечер му се закарват на апартамента. Всяка вечер шофьорът и майка му си ходеха до някакъв град или село със служебната кола, докато трае ремонтът.

Държи личните си коли в служебните гаражи, а ползва служебните. Демонстрира недосегаемост, властта е с него.

В същото време, не е направен нито един ремонт или строеж на нови съоръжения, касаещи пряката дейност на предприятието. Откакто е на работа, нищо не е направил. Подстанциите са в окаяно състояние, една от тях е без вода три години, хората като ходят на работа си носят с туби водата. Опитаха се да сезират началници в София и на местно ниво, но бяха оставени без премии, привикани в кабинета му и всичко спря. Има стълбове в града, които са готови да паднат. Има един такъв стълб в Тракийския квартал и, ако падне, ще остане половината град без ток. Нищо, нищо не се предприема, ако няма далавера.

Служебната база във Върбица, се ползва предимно от ловци и роднини на управителя, а обикновеният служител не може да отиде да почива там със семейството си в събота и неделя. Вилата е заета предимно от ловци и рибари от ДПС и БСП, като се правят разходи на държавни пари.

Обектите от инвестиционните и ремонтни програми, голяма част са „кухи“, имащи за цел да „нахранят“ партийните фирми. Проекти, с които ще бъдат изхарчени много пари, а в същото време няма да доведат до никакъв финансов резултат на дружеството, ще обезпечат с работа червените фирми и техните приближени.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Своеволията в ЕСО продължават. Тук нещата са отчайващи, тук са дирижирани от една добре ръководена групичка, начело с Чолаков. Махнете го този човек и ще видите колко неща няма да са същите, нещата ще се променят коренно. Убеден съм, че и най-елементарната проверка на работата на управителя на ЕСО-гр. Шумен ще разкрие чудовищна корупция, която неминуемо е била контролирана, следена и опазвана от властимащи хора.

Работата на Диан Чолаков води до застрашително влошаване дейността на предприятието, което може да доведе до изключително неблагоприятни последствия за местната енергетика. Чолаков много добре усеща вятъра на промяната и ще се постарае да заличи следите на извършените от него престъпления, така че неговото незабавно отстраняване от заеманата длъжност е особено важно за дейността на ЕСО – гр. Шумен.