Румен Овчаров

Румен ОвчаровЗа него:

Румен Стоянов Овчаров е роден на 5 юли 1952 г. в Бургас. В периода 1979–1984 г. завършва висше образование в Московския институт по енергетика, специалност „Атомни електроцентрали и установки“ като инженер-физик. Работи в АЕЦ Козлодуй. Член е на Българската комунистическа партия (БКП). Завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“, специалност „Макроикономика“.

От 1984 до 1986 г. е секретар на организацията на БКП в „Енергопроект“ и завеждащ отдел в районния комитет на БКП в Благоевски район на София. През 1986–1990 г. е заместник-главен директор на „Енергопроект“.

През периода 1990–1995 г. работи в Комитета по използване на атомна енергия за мирни цели, като главен експерт по ядрена безопасност и началник управление в „Ядрени инсталации“.

От 1995 до 1996 г. е заместник-председател на Комитета по енергетика.

От 1996 до 1997 г. е министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов.

През 1997 г. е ръководител на проект в Националната електрическа компания. Специализира в САЩ, Канада, Франция и Финландия. Става член на Висшия съвет на БСП.

От 1997 до 2001 г. е народен представител в 38-то Народно събрание.

През 1999 г. се кандидатира за кмет на София от БСП, но губи на първи тур от Стефан Софиянски.

Избран е за заместник-председател на Висшия съвет на БСП. Член на Интернет общество – България от 12 май 2001 г.

От август 2005 г. е министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

През 2006 г. е замесен в аферата с “Топлофикация-София” за източване на дружеството, първо защото като министър има свои представители в управлението, и второ, след като в медиите е публикувано писмо от обвиняемия бивш директор на “Топлофикация” Валентин Димитров, в което той търси помощ от „Р. Овч.“ Заради скандалните обвинения в корупция на 5 май 2007 г. Румен Овчаров подава оставка и излиза в отпуск. Премиерът Сергей Станишев приема оставката на 2 юни.

След това Овчаров отново е депутат в 40-то НС. Председател е на Комисията по бюджет и финанси, член е на Комисията по енергетика.

Овчаров става депутат и в 41-то НС от Коалиция за България.

Владее руски и английски език. Семеен, с три деца.

Медиите за интересите на Овчаров в енергетиката:

Румен Овчаров: Популизмът в енергетиката вече е вреден

Овчаров: Напрежението в енергетиката е заради ВЕИ

Строители на капитализма: Румен Овчаров