Асен Гагаузов

Асен ГагаузовЗа него:

Започва политическата си кариера като заместник-кмет на Сливен през 1995 г. и остава на този пост до 1997 г. На парламентарните избори през 1997 г. е избран за народен представител от Сливенски МИР от листата на БСП. През 1999 г. е избран за кмет на Сливен с подкрепата на БСП, но не изкарва целия си мандат, тъй като на изборите парламентарните избори през 2001 г. е избран за народен представител в 39-то Народно събрание и става народен представител отново от листата на БСП. До август 2005 г. е зам.-председател на Комисията по местно самоуправление и регионална политика и Член на бюджетната комисия в Народното събрание, след което е избран за министър на на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Сергей Станишев. Дълги години е член на УС на Националното сдружение на общините.

Неговият син Павлин е съдружник във фирма “Еко инвест 2004“ ООД, която притежава солари с мощност 1 МВт. Фотоволтаиците се намират в Стралджа. Според Търговския регистър, дружеството на младият Гагаузов и съдружника му Никола Кучмов имат кредит от 3 млн. лв. от Търговска банка „Алианц“. Срещу огромната сума са заложени двете фотоволтаични централи.

Гагаузов притежава две вятърни централи, изградени върху имоти на Министерството на земеделието, получени чрез заменка, която му е струвала 45 стотинки на кв. м. Въртоците в с. Воденичане край Ямбол официално се водят на сина на Асен Гагаузов – Павлин през фирмата му „Еко инвест 2004″. До ветрогенераторите синът на депутата е построил и фотоволтаични панели и продава тока им на НЕК по 485 лв./МВтч. Парцелът под инсталациите също е бил държавен и е закупен на цена от 1.70 лв. на кв.м. В графата на декларацията си депутатът беше писал, че няма конфликт със свързани лица.

Медиите за интересите му в енергетиката:

 

Коментари

Коментари