Сигнал относно съмнителни обществени поръчки в ЕСО

С настоящия сигнал искам да привлека вниманието Ви върху поредния случай на разхищение, безхаберие или, по-лошо – откровена корупция в държавните органи в областта на енергетиката.

Считам, че в контекста на непрекъснато покачващи се цени на електроенергията, практиките, пример за които давам по-долу, са още по-нетърпими, тъй като се оказва, че вместо да подпомагат, организират и регулират енергийната система, държавните органи правят тъкмо обратното.

Конкретният случай, за който пиша, нашумя в публичното пространство още в края на миналата година. Става въпрос за скандално нагло изпълнение на ЕСО: Обществена поръчка за транспорт на трансформатор на стойност около 1 млн. лв. се печели от никому неизвестна фирма от смолянско, собственост на младеж на двайсетина години. Поръчката завършва с гръм и трясък (буквално), тъй като трансформаторът, при опит да бъде натоварен (в грубо несъответствие с каквито и да е норми), пропада… По-пълно описание на случая може да се открие онлайн във в. Капитал (09.12.2014 г., “Как ЕСО нагласи поръчка и какви са щетите“).

Случаят претърпя известно развитие в началото на тази година – икономическа полиция проверява сделката, а шефът на ЕСО прекратил договорът с въпросната фирма (в. Капитал, 09.03.2015 г. “Икономическа полиция разследва спорна поръчка на ЕСО“). Естествено, въпросите „Кой?“ и „Дали?“ ще поеме финансовата отговорност, остават висящи…

На 06.07.2015 г. от публикация на агенция „Фрогнюз“ (“Прокуратурата проверява скандална поръчка в енергетиката“) става ясно, че нещата се развиват и дори държавното обвинение се е насочило към конкретни служители на ЕСО, сред които и някой си Георги Косев, началник отдел в ЕСО. Надали обаче той е действал на своя глава. Интересното е, че по онова време ръководител на Косев е бил Шишман Чаушев (също родом от смолянско), известен най-вече с това, че след над 20-годишна кариера като данъчен служител във Видин, внезапно оглавява първо „Булгаргаз“, а след това и ЕСО… Без каквато и да е професионална квалификация! (Уебкафе, 08.11.2013 г. “Абе тия обръчи не престанаха ли да дрънчат”).

Очевидно, трябва да приемем, че Чаушев или е директен инициатор на подписването на подобни сделки, или поне ги покровителствал. Да не се заблуждаваме, че може сделки за такива суми да минат без санкция от високо равнище!

Колко ли още подобни сделки са разписани по времето на господина? Напомням, че гореописаното става публично известно, само защото в конкретния случай са прекалили – станала е грешка, която няма как да се покрие.

Колко още договори са подписани не само във финансов ущърб на обществото, но (Недай, Боже!) и изпълнени от братовчедски фирми със съмнително качество?

Нужно ли е да стане животозастрашаващ инцидент, за да се изчистят държавните “регулатори” и “оператори” от подобни “ръководители”?

Надявам се настоящото да привлече достатъчно внимание на мениджърите и в държавния апарат, и в частния сектор.

С уважение,

АИ